Selvitettävä mahdollisuus kattaa Olavinlinnan piha

Monta kertaa on pohdittu sitä, mitä järkeä on joka vuosi ensin kasata kangaskatos linnanpihan ylle ja sitten parin kuukauden päästä purkaa se pois. Paljon järkevämpää olisi tehdä linnanpihan ylle esimerkiksi lasikatos, joka olisi toimiva ja lisäksi tyylikäs. Jos lasikatos on haasteellinen, niin sitten voitaisiin tehdä muu pysyvä katos. Ennen kaikkea pysyvä katos mahdollistaisi sen, että linnanpihalla olisi mahdollista järjestää ympäri vuoden tapahtumia. Kun on pohdittu sitä, miten pidennettäisiin meidän matkailukauttamme, niin linnanpihan kattaminen sen tekisi taatusti.
Vastaväitteinä pysyvälle kattamiselle on esitetty sitä, että palo- ja pelastusviranomaiset eivät hyväksy linnanpihan kattamista ilman, että oopperajuhlien katsomopaikkoja vähennetään yli puolella. On täysin selvää, ettei mitenkään saa vaarantaa Oopperajuhtien katsomopaikkojen määrää, mutta on kovin vaikeaa ymmärtää sitä, miten hyvin toteutettu pysyvä katos olisi jotenkin huonompi ratkaisu kuin kangaskatos. Pikemminkin tuntuisi siltä, että asia olisi päinvastoin.

Kun kuitenkin on suuri pelko siitä, että pysyvä katos aikaansaisi viranomaispäätöksen, jolla Oopperajuhlien katsojapaikkojen määrä pudotettaisiin puoleen, niin täytyy selvittää, voitaisiinko tuo päätösuhka poistaa siten, että niin sanotun pysyvät katokset lasit olisivat avattavia, jolloin ei varsinaisesti puhuttaisikaan pysyvästä katoksesta, vaan avautuvasta katosta.
Ja toinen asia, jolla pysyvää linnanpihan kattamista on vastustettu, liittyy siihen, että sanotaan pysyvän katoksen muodostavan melkoisen haasteen linnan muureille, kun talvella tulisi suuri lämpötilaero muurien ulko- ja sisäpinnan välille. Varmaan tämä pitää paikkansa, mutta uskoisin, että nykyisin osataan tehdä sellaisia rakenteellisia ratkaisuja, joilla voidaan estää muurien rapautuminen lämpötilaerojen takia.
Esitän siis edelleenkin sitä, että selvitettäisiin mahdollisuus kattaa linnanpiha pysyvästi. Pelkkä selvitys ei paljon maksaisi. Ei selvitys mitään vaaranna, joten se tulisi tehdä pikaisesti, sillä pysyvä kattaminen tuottaisi Savonlinnalle todella mahtavat mahdollisuudet.